2010. február 6., szombat

Ubuntu 9.10 telepítése

Ubuntu 9.10 telepítése

Ebben a leírásban bemutatom, hogy telepíthetjük egyszerűen, gyorsan Ubuntu 9.10 Karmic Koala verzióját meglévő Windows (vagy egyéb) operációs rendszer mellé, valamint, ha csak az Ubuntut szeretnénk felrakni számítógépünkre (amin nincsen meglévő rendszer, vagy azt teljesen törölni szeretnénk).

Előkészületek

Nulladik lépésként töltsük le az Ubuntu 9.04 telepítő lemezét (x64=64 bites, x86=32 bites verzió)

Írjuk ki az ISO fájlt CD vagy DVD lemezre (segítség a Windows alatti kiíráshoz).

Majd ha a kiírás kész, akkor a számítógépünket állítsuk be úgy, hogy CD/DVD lemezről induljon el (erről a számítógép elírásában találunk segítséget).

Elindítás

Ha elindult a számítógép az Ubuntu lemezről, akkor rögtön kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelvű rendszert szeretnénk. Itt a nyílbillentyűkkel menjünk a Magyarra, majd enter. Ezután a menüben csak nyomjunk egy entert, minek hatására elindul a Live rendszer.

Nyelv kiválasztása

Nyelv kiválasztása

Ha nem szeretnénk így kipróbálni, akkor választhatjuk rögtön az Ubuntu telepítés opciót is. Én most az Ubuntu kipróbálása lehetőséget választom.

Rendszerindítómenü

Rendszerindítómenü

A Live rendszer

Ha azt választottuk, hogy ki szeretnénk próbálni az Ubuntut, akkor egy teljes értékű rendszert kapunk, amely a CD lemezről fut. Így ki tudunk próbálni mindent, mintha csak egy rendesen telepített rendszer előtt ülnénk.

Telepítés

A telepítést az Asztalon található Ubuntu 9. 10 telepítés ikonra kettőt kattintva tudjuk elindítani, amennyiben a számítógép indításakor nem azt választottuk, hogy automatikusan induljon el.

A telepítést egy varázslón keresztül tudjuk végrehajtani. A varázsló 7 lépésből áll, a fájlmásolást kivéve (mikor a lemezről a számítógépre kerülnek a rendszerfájlok) a telepítés hamar végre lehet hajtani.

A varázsló legelső lépésében a rendszer nyelvét állíthatjuk be. Ha az indításkor kiválasztottuk a magyart, akkor már magyarul jön be a telepítő is, ha akkor elmulasztottuk, akkor most még kiválaszthatjuk a bal oldali listából. Ha megvan, akkor a továbblépéshez kattintsunk a Tovább gombra.

Rendszer nyelvének kiválasztása

Rendszer nyelvének kiválasztása

Következő lépésben az időzónát kell kiválasztanunk. A rendszer a beállított nyelv alapján megpróbálja beálíltani. Ha nem jól állítja be, akkor válasszuk ki magunk, majd Tovább.

Időzóna kiválasztása

Időzóna kiválasztása

A harmadik lépésben a billentyűzetkiosztást állíthatjuk be. A legtöbb esetben a rendszer jól ismeri fel és állítja be. Az alul lévő szövegmezőbe bekattintva ki tudjuk próbálni, hogy minden billentyű ott van ahol lennie kell. Ha esetleg a rendszer nem ismerte volna fel, akkor az Egyéni használat rádiógombra kattintva válasszuk ki magunk a billentyűzetkiosztásunkat.

Billentyűzetkiosztás kiválasztása

Billentyűzetkiosztás kiválasztása

Most következik a telepítés legkényesebb része, a particionálás. Ekkor osztjuk fel a merevlemezt a meglévő rendszerünk és a telepítendő Ubuntu között.

Három eset lehetséges:

  1. Meglévő Windows (vagy egyéb rendszer) mellé telepíteni
  2. Egy új, vagy üres (előzőleg letörölt) merevlemezre telepítünk
  3. Meglévő rendszerünket letöröljük és az helyett telepítjük az Ubuntut

Meglévő Windows rendszer mellé telepítés

Az Ubuntu felismeri, hogy rendelkezünk egy meglévő Windowszal, és felajánlja, hogy átméretezzük a Windowsos partíciónkat (csökkentve a Windows számára elérhető lemezhely méretét) egy csúszka segítségével.

Particionálás

Particionálás

Új vagy üres lemezre telepítés

Amennyiben teljesen üres a merevlemezünk, akkor a legegyszerűbb a dolgunk. Elég csak a Törlés és a teljes lemez használata opciót választani, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Lemezhely előkészítése

Lemezhely előkészítése

Telepítés a meglévő Windows (vagy más rendszer) törlésével

Amennyiben törölni szeretnénk a meglévő tartalmat, szintén azt válasszuk ki, hogy: Törlés és a teljes lemez használata

Folytatás…

A következő (ötödik) lépésben kell megadnunk adatainkat. Adjuk meg nevünket, valamint felhasználónevünket és jelszavunkat. Ezzel tudunk majd belépni az Ubuntu rendszerbe.

Beállíthatjuk, hogy automatikusan beléptessen minket a rendszer, vagy kézzel be kelljen írni felhasználónevünket és jelszavunkat. Ez utóbbi az alapértelmezett. Ha egyedül használjuk a gépünket, akkor nyugodtan választhatjuk az automatikus belépést.

Ha a megadott jelszó rövidebb mint 8 karakter, akkor kapunk erről egy figyelmeztetést. Ha át szeretnénk javítani hosszabbra, akkor kattintsunk a Válasszon másik jelszót gombra, vagy a továbblépéshez a Folytatás gombra.

Adataink megadása

Adataink megadása

Ha Windows mellé telepítjük az Ubuntut, akkor lehetőségünk van áthozni a Windows beállításainkat Ubuntu alá.

Ehhez csak be kell pipálni azt (vagy mindet), amit át szeretnénk hozni. A felhasználónév melletti nyilacskára kattintva tudjuk kibontani a listát.

Beállítások importálása

Beállítások importálása

Készen is vagyunk a beállításokkal. Az utolsó lépésben egy összegzést kapunk, majd a Telepítés gombra kattintva elkezdődik a fájlok felmásolása.

Összegzés

Összegzés

A fájlok másolása jó pár percig eltart…

A rendszer telepítése...

A rendszer telepítése…

Amennyiben van élő internetkapcsolatunk (mert azt nem kell beállítani, pl.: chello, vagy router mögött vagyunk) akkor a telepítés végén letölti a magyar nyelvi csomagokat. Ha ilyenkor nincs internetkapcsolat, akkor majd a következő indításkor lehetőségünk lesz a letöltésre.

Nyelvi csomagok letöltése és telepítése

Nyelvi csomagok letöltése és telepítése

Ha kész, akkor újraindíthatjuk (vagy ha nem rögtön a telepítést indítottuk, akkor tovább használhatjuk) a rendszert.

Kész a telepítés

Kész a telepítés

Majd vegyük ki a lemezt mikor a rendszer kéri és nyomjunk egy entert

És már az újonnan telepített rendszerünk fogad újraindítás után. Jó használatot hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése